Tuesday 26 September 2023 | Home | Informatie | Multimedia | ANBI
Contact: mail#

Belangrijk nieuws over de Exmoorpony

In een publicatie in het vakblad Lutra heeft bestuurder Hans Hovens van onze Stichting betoogd dat de Exmoorpony een zeer oorspronkelijk oud paardenondersoort is, vergelijkbaar met het Prezewalski-paard. Naar aanleiding van deze publicatie is hij in het weekend van 8 februari 2014 geinterviewd door de L1-redactie van Limburgs Land:

Exmoorpony's in Limburgse natuurgebieden

In enkele Limburgse natuurgebieden grazen bijzondere oerpaarden. Deze exmoorpony's leefden hier een paar duizend jaar geleden in het wild, en worden nu weer gefokt.

Wereldwijd zijn er nog maar tweeduizend tot drieduizend exemplaren.

Het Samenwerkingsverband Exmoorpony maakt zich sterk voor het behoud van het dier. Het is ervan overtuigd dat de Exmoor een rechtstreekse en vooral raszuivere afstammeling is van het oerpaard.

Hans Hovens uit Belfeld is voorzitter van het samenwerkingsverband. Hij heeft een kudde van deze paarden, en fokt ze. Hij vertelde erover in het programma Limburgs Land.

Ook in het programma VroegeVogels van de Vara kwam het onderwerp op 9 februari aan de orde.

Hier http://www.exmoorpony.nl/pdf/Lutra_dec2013_Hovens_Rijkers_lowres.pdf is het artikel te downloaden (in het Engels met een Nederlandse samenvatting).

 

Uit de site van het Samenwerkingsverband Exmoorpony (www.exmoorpony.nl)  is het volgende fragment:

 

Samenwerkingsverband Exmoorpony


telephone: +31 77 4642999
e-mail: info@faunaconsult.nl


Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Exmoorpony de enige nog levende ondersoort is van het Europese wilde paard. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel "On the origins of the Exmoor pony: did the wild horse survive in Britain". Dit artikel kunt u hier downloaden. Buiten het Przewalskipaard en de Europese Exmoorpony zijn er wereldwijd geen andere ondersoorten van het wilde paard behouden. Omdat de Exmoorpony met uitsterven wordt bedreigd, zet het Samenwerkingsverband Exmoorpony zich sinds 2007 in voor het behoud van deze pony. Dit doen we door onze Exmoorpony’s onder te brengen in natuurgebieden, waarin zij als terreinbeheerder fungeren. Omdat Exmoorpony’s zeer zelfredzaam zijn en niet of nauwelijks zijn gedomesticeerd, zijn zij daartoe uitermate geschikt.

Indien u wilt meehelpen aan de instandhouding van deze oerpony, dan kan dat op verschillende manieren. Als terreineigenaar of terreinbeheerder kunt u onze grotere leden vragen om de begrazing door Exmoorpony’s te laten verzorgen. Dat geeft ons de mogelijkheid meer Exmoorpony’s te houden. Uiteraard kunt u ook zelf Exmoorpony’s aanschaffen en lid worden of ons steunen door donateur te worden.
 
foto